Kiktől tanulhatsz?

Kiktől tanulhatsz

Pálföldi Anikó

Pálföldi Anikó - Szabás-Varázs Alkotóház“Tudjuk, és mindenki tapasztalhatta már, hogy bármilyen szakmáról is van szó, tanulni olyantól érdemes, aki azt, amit tanít, maga is profi szinten műveli. A Szabás-Varázs Alkotóház tulajdonosa és vezetője, Pálföldi Anikó női szabó mester pontosan ilyen szakember. Ő ugyanis már több, mint 3 évtizedes szakmai és vállalkozói gyakorlattal rendelkezik a szabás-varrás, és a szabásminta szerkesztés területén.

Anikó korábban a Dél-Alföld egyik legnagyobb textilüzemében, a varroda vezetőjeként is dolgozott, ahol nagyban is megcsinálta azt, amit kicsiben sem könnyű: olyan szabásmintákat alkotott, hogy az elkészült ruhák sokkal inkább tűntek egyedi készítésűnek, mint konfekciónak.

Anikó mára már országos hírűvé tette vállalkozását, a Szabás-Varázs Alkotóházat. Ez, a professzionális tudása mellett annak is köszönhető, hogy a lelkesedése átragad a tanulókra, ezért a szabás-varrás tanfolyam mindenkinek egyben egy óriási élmény is.

Tudom, hogy nagyon-nagyon sokan Anikótól tanulták és tanulják a szakmai fogásokat, neki köszönhetik, hogy a szerkesztés, a szabás és a varrás az eredetileg csodának és nagyon nehezen megtanulhatónak tűnő tevékenységből mindennapos, csodálatos gyakorlatukká vált.

Akár profi varrónő akarsz lenni, akár a varrást csak hobbiként akarod művelni, Anikó tanfolyamain biztosan megkapod azt, amit szeretnél: szaktudást, profizmust, hozzáértést. Így Te is meg fogod tapasztalni az önálló alkotás varázsát.

Jó tanulást és varázslatos alkotásokat kívánok Neked!”

Héjja Éva
Az Aphrodite Menyasszonyi  és Alkalmi Ruhaszalon tulajdonosa

 

Braun Erika

Braun Erika - Szabás-Varázs Alkotóház“Még az egyetemi éveim alatt elhatároztam, hogy szeretnék megtanulni varrni és alkotni…

Először hobbi tanfolyamokkal kezdtem, de nem értem be ennyivel, többre vágytam. Elhatároztam, hogy minden szabadidőmet feláldozva akkor már munka mellett megtanulok, amit csak lehet a szakmáról.

Szakkönyveket bújva gyorsan rájöttem, ehhez segítségre van szükségem, így kerestem egy profi, több évtizede a szakmában dolgozó varrónőt, aki mellett sokkal alaposabb gyakorlati tudásra tehettem szert.

Az együtt töltött idő kezdetén kiderült, szabás nélkül nincs varrás. 🙂 Így ezzel a területtel is megismerkedtem, de az elméleti hátterét akkor értettem meg igazán, amikor több év után kerestem egy szabásminta szerkesztő tanfolyamot. Ekkor találtam rá a Szabás-Varázs Alkotóházra. A tanfolyam minden percét élveztem, és Anikó világos magyarázatai minden kérdésemre választ adtak.

A tanfolyam végén nagy örömmel fogadtam Anikó ajánlatát, miszerint kipróbálhatom magam a tanításban is.

A kezdő varró tanfolyamot az első óráktól kezdve nagyon megszerettem és hobbiként tekintek rá, amit szívesen csinálok. Igazán jól érzem benne magam, mintha mindig is ezt csináltam volna. A jó hangulatú órákon hamar elrepül az idő és a tanulók is sikerélménnyel térnek haza. A varrógép megismerésétől egészen az első ruhadarabok elkészítéséig tanítom a résztvevőket, igyekszem könnyen érthetően magyarázni és megmutatni mindazt, amihez a kezdetekhez szükség lehet.”

“Erika nagyon lelkiismeretes szabás-varrás tanár lett, és a varrótanfolyamon elismeréssel beszélnek a megnyerő stílusáról, és a magas szintű szakmai hozzáértéséről. Fantasztikus érzés látni és tapasztalni azt a lelkesedést, ahogyan Erika átadja a tudását az alkotni vágyóknak, és ahogyan az alkotás öröme hétről hétre elégedett mosolyt csal a tanulók arcára.”
Pálföldi Anikó
A Szabás-Varázs Alkotóház tulajdonosa

 

Gaskó Nikolett

gasko-nikolett“Kicsi gyerek korom óta varrogatok, mindig ez volt az álmom, hogy ruhákat tervezhessek és varrhassak. Így az iskolákat is már fiatalon kinéztem, hogy hol szeretném elsajátítani a szakma csínját-bínját.

A budapesti Modell Divatiskolában végeztem mint női ruhakészítő. Itt szerkesztést és varrást is tanultam. A Budapesti Műszaki Főiskolán végeztem Ruhatervező szakon. Jelenleg hobby szinten alkotok, magamnak és ismerőseimnek , családomnak, néha felkérésre.

Időnként pályázatokon indulok, legutóbbin 2014-ben megnyertem a Gellért a divat strandja fürdőruha tervezői pályázatot.

A Szabás-Varázs Alkotóház tanfolyamát azért néztem ki magamnak, hogy a szerkesztések egy másik megközelítését is megismerhessem, egy másik módszert, amivel megkönnyíthetem a szabásminták szerkesztését. Rengeteg újdonságot és praktikát tanultam, az általam korábban ismert technikánál, egy könnyebb, jobban kezelhető módszert.

Anikó felkérésére örömmel vállaltam el a szabásminta szerkesztés tanítását is, hiszen nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, valamint a tanítás is gyerekkori vágyam volt, és a Szabás-Varázs Alkotóházban egyszerre mindkettőt megvalósult. 🙂 ”

“Niki nyitott, segítőkész, olyan szakember, aki nem csak csinálja, hanem kifejezetten szereti is a szakmáját, és a Szabás-Varázs Alkotóház tanulói nap mint nap ezt meg is tapasztalhatják.”
Pálföldi Anikó
A Szabás-Varázs Alkotóház tulajdonosa

 

Szente Katalin

Korán elkezdtem a varrogatást, mivel anyukám a szegedi ruhagyárban dolgozott. Volt egy szakrajz könyve is, és mert nagyon szerettem a matekot, így már általános iskolás koromban elkezdtem pontról pontra rajzolni a szerkesztést. Utána ki is szabtam és össze is varrtam az általam megszerkesztett ruhákat.

Anyu volt mindig a próbabab, akire felpróbáltam. Persze mindig kaptam a dicséretet is, amitől egyre nőtt az önbizalmam, és így egyre nehezebb ruhadarabokat is volt bátorságom megvarrni.

Az érettségi után letettem a szakmunkás vizsgát. A ruhagyárban kezdtem dolgozni, mint mintakészítő, ott tanultam meg a szakmát igazán.

1998-ban letettem a mestervizsgát, és már akkor szerettem volna tanítani. Ez vágyam 2013. szeptember elején valóra vált. Azóta a József Attila iskolában textil ipari szakoktatóként dolgozom, és ezzel párhuzamosan a Szabás-Varázs Alkotóház tanfolyamain is tanítok.

Kati imád tanítani és állandóan képzi magát a szakmát érintő új területeken, aminek nagy hasznát veszik a középiskolás diákok, a felnőttképzésben rész vevők, valamint – legnagyobb örömünkre – mára mára a Szabás-Varázs Alkotóház tanítványai is.
Pálföldi Anikó
A Szabás-Varázs Alkotóház tulajdonosa

 

Oszd meg, ha tetszik!